Door Alexandra Mispelblom

Met een grote zwaai verwijdert Maurice een armvol bladeren uit een van de watervangen in Klein Zwitserland. Een watervang, wat is dat nou? Zo’n jaar of 5 geleden zag Maurice Siteur dat er bij regen op sommige paden in Klein Zwitserland een kleine waterval ontstond. Daarmee spoelde ook veel zand weg. En die waterval wordt naar beneden toe alsmaar groter en stroomt vervolgens over de wegen die naar de Leusderweg leiden. Maurice dacht, dat moet toch anders kunnen!

Hij is toen op eigen initiatief watervangen gaan onderhouden/aanleggen. Er zijn ooit watervangen aangelegd, maar die werden niet onderhouden. Watervangen zijn kuilen die je graaft naast het pad om het water dat van het pad afstroomt op te vangen. Het water kan zo geleidelijk in de bodem zakken en je vermindert ook het wegspoelen van het zand.

Maurice legt bij de watervangen dammetjes aan dwars over het pad: daardoor wordt het water richting de watervang geleid.

Doordat de bodem van Klein Zwitserland uit zandgrond bestaat zakt het water in de watervangen al snel weer weg. De meeste mensen zien waarschijnlijk dan ook zelden een watervang waar nog water in staat. Ga vooral eens kijken als het regent, dan zie je hoe het werkt!