Slim water geven

In deze warme en droge tijden is het handig om de planten in je tuin zo slim mogelijk water te geven. Onderstaand een paar tips:

  • Geef liever 2 tot 3 keer per week water dan iedere dag. Planten die iedere dag water krijgen worden ‘lui’ en wortelen slechts oppervlakkig. Geef je minder water dan wortelen de planten dieper en worden ze krachtiger.
  • Geef bij voorkeur water in de avond of vroeg in de ochtend. Dan verdampt het water minder snel omdat het dan koeler is. Geef water onderaan bij de wortels. Bovenop water geven maakt de planten gevoeliger voor schimmels.
  • Om te zorgen dat de bodem beter water vast houdt, kun je zorgen dat er meer humus in de bodem komt door de grond te verrijken met bladaarde of (biologische) compost. Ook een bedekte bodem voorkomt verdamping en dus uitdroging. Zorg dan ook voor voldoende bodembedekkers en/of bedek de bodem met gazonmaaisel en allerlei fijngeknipt plantaardig materiaal.
  • Geef alleen die planten water die het echt nodig hebben (waarvan het blad slapt hangt).
  • Vang zoveel mogelijk regenwater op, in regentonnen en andere opslagmogelijkheden. Je kunt ook het spoelwater uit de keuken gebruiken om de planten die het echt nodig hebben water te geven.

Maai het gras vooral niet te vaak. Als het wat langer is blijft het vochtiger.

Zie voor meer tips en handige links de website van Amersfoort Rainproof.