Door Flip de Haan – 11 maart 2022

In Nederland gebruiken we super schoon drinkwater om de WC mee door te spoelen. Na een aantal jaren werk in Afrika waren we daar ons erg van bewust. Daar is schoon drinkwater iets wat niet altijd beschikbaar is en wat je soms van ver moet halen. Toen we dus terug in Amersfoort, waren gingen we zeer bewust om met dat schone drinkwater.

We vingen spoelwater op en ook het water dat wegstroomt voor de douche warm is. Dat stond dan in een emmer naast de toiletpot om mee door te spoelen. Dat kon beter. We wilden regenwater gebruiken voor het toilet. Na wat puzzelen lukte dat.

De regenton staat nu op een verhoging buiten naast de regenpijp, zodat er wat waterdruk ontstaat om de stortbak vol te laten lopen. Dat duurt wel iets langer, maar goed. De regenton heeft een automatische vuller en staat op een zuiltje van gestapelde stenen. De regenton is al bij een heel klein beetje regen vol, maar 200 liter is genoeg voor niet meer dan ongeveer 20 volledige spoelingen. Als de ton leeg is moet er dus weer terug naar de gewone waterleiding kunnen worden geschakeld. Daarvoor kocht ik een drieweg kraan die ook op schepen wordt gebruikt. Het systeem werkt al jaren goed en ik maak uit de waterrekening op dat we zo’n 5 m3water besparen.

Dat is dus regenwater dat niet zomaar afstroomt, maar eerst nog een schone taak vervult voor het in het riool verdwijnt.